Terug naar het menu
Spannend 5
Erik Bouwman
De Spar was dicht en de Tempers weg, maar daarvoor in de plaats was Jan de etaleur gekomen. Binnen de kortste keren oogde de buitenkant van Damocles' donkere kamer als een heuse fotostudio.
Marianne hing metersgroot in de Honda etalage op de hoek van de van Swindenstraat en in menige parfumerie hingen grote foto's van Hannie en Nelly. Van de Schortenbanden waren inmiddels Maskers gemaakt en Zob Zouber wist ook Helen op de hoes van Greensleaves wel te waarderen.
De hangjongeren van het Amstelstation werden al ras aangevuld met een hele stoot stoten uit de rest van de stad, want vandaar uit vertrok de fanbus richting provinciale optredens.
En ja, wat doe je dan als beginnend fotograaf, met verwijs naar dat prachtige beeld dat ook nu nog de bovenkant van de trap in het Amstelstation siert? Weinig kans bij zij, die de Phonobar bezochten, maar gelukkig hadden ook cont? en papier geen geheim meer. Verbazingwekkend genoeg had Damocles' Donkere Hok een grotere aantrekkingskracht dan de met veel witreflecterend etalagepluche gestoffeerde studio. De haren werden langer en de rokjes korten en n?t toen ik dacht dat de Wetbuurt eigenlijk een prima creatieve locatie was, kwam daar dat papiertje. Goedgekeurd, daar hielp geen platvoeten of heupwiegen aan.
Wat heb ik het vervloekt, die eerste drie maanden in Ossendrecht; maar je kon er w?l gratis je rijbewijs halen. Eenmaal overgeplaatst was daar opeens die zoon van een Goudse melkboer, die ook zo baalde, maar wezenlijk politieker onderlegd was dan hij,die het haar zo lang mogelijk onder 't verplichte olijfgroen trachtte te kweken.
Als ware hij de zoon van God, kwam die Goudse Melkboerzoon met De Oplossing: eendracht maakt macht en verveling is des duivel's oorkussen; de Vereniging van Dienstplichtige Militairen was geboren en Huub "Loebas" Oosterbeek diens Paus. Helen in sexy beha en Hannie zwoel kijkend vanaf de cover van VVDM maandblad Twintig deden het even goed bij de dienstplichtigen als bij het kader, tot het moment dat de ballon, of beter gezegd het condoom barstte in m'n olijk bedoelde strip rond een clownechtpaar dat een beetje op Pipo en Mamaloe leek.
Tot in Den Haag toe donderde het en we moesten op het matje komen bij Defensie, waar men ook niet al te gecharmeerd bleek door een advertentie in dat blad van Gandalf, onder de kop: "voor ??n groot, slap leger!" Maar hoe anders zou het aflopen...