Terug naar het menu
Televisie bij de buren
Constance Terlingen
Dit speelt zich geheel af in de Middelhoffstraat en het daaraan grenzende IJslandtpad. Er schijnt een soort nostalgie te zijn ontstaan over dat televisie kijken bij de buren. Niemand had nog televisie, behalve ??n gezin in de straat en op woensdagmiddag en soms op zaterdagmiddag mochten alle kinderen van de straat bij de buurvrouw naar het kinderuurtje kijken. Dat klopt. Ook ik heb dat natuurlijk meegemaakt. Maar om daar nou met weemoed naar terug te kijken?Ik herinner me ??n van die kinderen die mij voortdurend stiekem trapte, zodat ik krimpend van pijn daar op de grond naar "Varen is fijner dan je denkt," keek, met Piet R?mer, Ageeth Scherphuis en Cecilia Lichtveld. Je durfde ook niets te zeggen, want de ouders van dat kind gingen met de bezitster van de televisie om, dus dat zou al een verloren zaak voor mij geweest zijn en moest ik dat woensdagmiddaguurtje missen. Dus manhaftig verdroeg ik de schoppen.

Er kwam redding, (dacht ik). Een andere mevrouw kreeg ook televisie. Weliswaar met een klein beeld, maar toch... Ik ging bij die mevrouw. Maar daar was weer een grapjas die mij voortdurend aankeek en gekke gezichten trok.

En toen ik een keer begon te lachen moest ik eruit. Omdat het bijzonder irritant was dat Constance steeds zit te grinniken, was de verklaring aan mijn moeder, die verhaal ging halen dat ik niet meer mocht kijken. (Dus mijn kinderen hebben dit van geen vreemde,o o o).Brutaal als ik was ging ik weer naar de eerste tv-eigenares. Maar daar mocht ik ook niet meer in. Omdat ik een tijdje de voorkeur had gegeven aan die andere mevrouw. Want zo ging dat in die straat.

Op een gegeven moment kwam er een derde buurvrouw in het spel. Zij had ook tv. Ik mocht daar kijken,maar moest dan een cent mee nemen voor de elektra.

Ik was weer gelukkig en keek naar Professor Plano (Ton Lensink)en natuurlijk Pipo de Clown. En zie...opeens mocht ik ook terugkomen bij die andere twee buurvrouwen. En wat was daarvan de reden?De cent, voor de elektra. Dit is waar gebeurd; zo ging dat in dat straatje van toen. Schande werd er gesproken over die cent, en de andere twee schreeuwden van de daken dat de buurtkinderen bij hen voor niets mochten kijken. Ach ja...nostalgie.

P.S. De genoemde actrice Cecilia Lichtveld was een dochter van de Surinaamse schrijver Albert Helman. Mevrouw Lichtveld heeft tot voor kort het huis Frankendael bewoond in het park Frankendael Middenweg, maar moest er toen uit van de gemeente omdat de gemeente het huis ging gebruiken voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld trouwen etc.