Marieke's Magazine - Brein deel 1

Terug naar menu
Zo, het is al weer een tijdje geleden dat ik wat van me heb laten horen, maar ik ben druk bezig geweest met studeren. Inmiddels heb ik al vier tentamens achter de rug (en gehaald) en ben ik zwaar toe aan vakantie, aangezien ik geen herfstvakantie heb gehad! Ik kijk daarom extra uit naar de kerstvakantie. Hoe bevalt mijn studie? In één woord: geweldig. In het begin was het niet ontzettend interessant, omdat we eerst een blok kregen over medische ethiek, maar daarna werd het al snel interessanter.

Het tweede blok hebben we cellen bestudeerd, het derde weefsels en in het vierde blok dan eindelijk de organen. En wat brengt een blok over organen met zich mee? Heel veel anatomie, en heel veel stampen. Veel werk, maar tegelijkertijd erg leuk; als je me nu een CT scan laat zien wijs ik zo de grootste organen en de meeste bloedvaten aan.

En nu behandelen we het interessantste orgaan van allemaal: het brein. We leren welke holtes (ventrikels noemen we die), groeven (sulci) en windingen (gyri) het brein heeft en waar spraak, beeld, gevoel en motoriek geregeld worden. Andere mensen vinden het teveel leerwerk, de anatomie, maar ik vind het juist erg leuk. Het leren is dan wel een beetje saai, het is toch wel enorm leuk om als je een hersenscan ziet te kunnen aanwijzen waar zich het spraakcentrum van Broca bevindt en door welke slagaders het brein gevoed wordt.