Portugal, massa’s toeristen gingen ons voor maar voor ons kwam het er nooit van. Iedere zomervakantie schoof een ander geweldig plan Portugal van de eerste plaats en zo bleef een bezoek aan met name Lissabon een wens tot dit voorjaar. Begin juni toen het hier met bakken naar beneden kwam hadden wij het geluk om naar Lissabon te kunnen. De temperatuur lag rond de 25 graden en alleen al daardoor was na de lange winter en natte lente geweldig om zonder paraplu of regenpak de deur uit te gaan.

Een Portugese kennis liet ons weten dat naast alle bezienswaardigheden wij beslist de wereldberoemde Pastéis de Bélem moesten proeven. Dus op naar de wijk Bélem op zoek naar Fábrica dos Pastéis voor dit bijzondere zoete hapje. De winkel is niet te missen door de lange rij toeristen voor de deur. Laat je niet ontmoedigen hierdoor want dat is de afhaalcounter, loop gewoon naar binnen en je zult merken dat de op het eerste gezicht kleine banketbakkerij verrassend groot blijkt te zijn. Eenmaal binnen kun je vanachter glas zien hoe de pastéis met honderden tegelijk uit de oven komen. Zoek een tafel, drink wat en proef natuurlijk de pastéis. En eerlijk is eerlijk het waren de beste die wij in Lissabon hebben gegeten…zo uit de oven.

De wijk Bélem staat verder o.a. bekend om de Torre de Bélem die begin 1500 werd gebouwd in het midden van de Taag als uitkijkpost voor vijandelijke schepen. Door het verzanden van de rivier staat de toren nu vlakbij de oever en wordt druk bezocht door toeristen.

Op internet vind je een aantal leuke wandelingen door Lissabon meestal verdeeld per wijk. Voor ons was dit een prettige manier om de stad te verkennen, op eigen kracht langs een paar interessante routes. De ene dag slenter je door steegjes en straatjes van Alfama en de volgende dag sta je op het oude EXPO terrein Parque das Nacoes met zijn moderne gebouwen en het aquarium van Lissabon. Iedereen vindt iets van zijn gading in Lissabon, er zijn genoeg musea, winkels en bezienswaardigheden.

Op ons verlanglijstje stond de Estufa Fria, een kas in het Parque Eduardo VII maar helaas werd deze juist gerenoveerd. Jammer natuurlijk maar gelukkig zijn er meer parken en tuinen die ook zeker de moeite waard zijn en ook de bomen met paarse bloesem zijn in deze tijd van het jaar prachtig. Overzie je de zaken liever van bovenaf dan zijn Castelo de Sao Jorge, de Elevador de Santa Justa of de kabelbaan bij het aquarium goede opties. De eerste is het oude kasteel op één van de heuveltoppen van Lissabon en alhoewel sommige internetsites vermelden dat de toegang gratis is komt dat niet overeen met de werkelijkheid. Wij vonden het de moeite waard omdat je vanaf dit punt een goed overzicht krijgt van de stad en het uitzicht kan niet beter. De half uur durende uitleg bij is zeker een aanrader als je dezelfde gids treft.

De Elevador de Santa Justa is een lift ontworpen door een leerling van Eiffel en verbindt de twee wijken Baixa en Chiado met elkaar. Gewoon een keer doen, net zoals een rit met de gele trammetjes. Heel toeristisch maar het hoort bij Lissabon als een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Wil je na Castelo de Sao Jorge nog meer kastelen of paleizen zien dan is Sintra de plek om naar toe te gaan. Makkelijk bereikbaar per trein en er is teveel te zien voor één dag. Wil je de huizen van binnen en van buiten goed bekijken dan moet je een keuze maken. Wij kozen voor Palácio de Queluz met zijn prachtige tuin, grot en onderaardse gang en het Palácio Nacional met zijn prachtige tegelwerk en enorme keukenschoorstenen. Voor de andere paleizen moeten wij zeker nog eens terug. Net als een aantal musea die we gemist hebben en een Fado avond waarvoor we na een aantal vermoeiende dagen geen energie meer hadden. Lissabon staat dus opnieuw op ons lijstje.