Elly

Ik wil ook niet dat straks alles voorgezegd moet worden, zegt Elly. Dus blijft ze flink oefenen.

Elly

 

buurttoneel stelt zich voor


Tot het allereerste optreden van het buurttoneel medio april laten wij jullie telkens kennismaken met een van de deelnemers.


Elly is met 82 jaar de oudste deelneemster en aan haar de eer om de spits af te bijten. Al 43 jaar woont zij in Amsteldorp waarvan de laatste 13 jaar in een aanleunwoning bij de Open Hof. De tijd dat Amsteldorp nog beschikte over talloze winkels heeft zij dus nog meegemaakt. Toen zij over het toneel hoorde heeft zij zich aangemeld hoewel ze niet precies wist wat zij zouden gaan spelen. Na een interview met Margriet over die periode is een gedeelte van de teksten geschreven. De deelnemers spelen zoveel mogelijk zichzelf. Hun tekst is soms letterlijk overgenomen uit hun interview waardoor deze zeer herkenbaar is. Of toch niet? Elly zegt dat dat soms niet zo is. Blijkbaar heeft zij tijdens een interview een keer gezegd, "hij heb" i.p.v. "hij heeft" en nu moet zij er telkens aan denken om het "fout" te zeggen als zij op de planken staat. Daarnaast is het uit het hoofd leren van de teksten niet meer zo makkelijk op haar leeftijd, zegt Elly. Ze oefent haar tekst zeker 3 keer per dag en soms wel 4 keer. De tekst mag op het toneel wel een beetje aangepast worden als de strekking maar gelijk blijft en toch blijft het lastig. Ik wil ook niet dat straks alles voorgezegd moet worden, zegt Elly. Dus blijft ze flink oefenen. Jarenlang heeft zij aan toneel gedaan. Zeker wel 20 jaar hoor, zegt zij. Eerst als lid van een toneelgroep en later met onze eigen groep. Annette, mijn dochter deed ook mee. Elly vertelt verder, we waren best goed hoor, kregen ook subsidie en speelden ook grote stukken. Soms had Elly naast haar rol ook de zorg voor de attributen. En dat kon best veel werk zijn, een keer zelfs 9 "dienbladen" met attributen.


Toen de teksten onthouden bij de toneelgroep lastig werd is Elly gestopt maar nu probeert ze het toch nog een keer bij het Buurttoneel.


Ik doe aan veel dingen mee zegt ze. Toen Margriet vroeg of wij een brief wilde schrijven die ons leven totaal zou veranderen heb ik bedacht dat het Hoeckhuys zou sluiten, zegt Elly. Dus, Geachte mevrouw, wij willen u mededelen dat het Hoeckhuys de komende 2 jaar gesloten zal zijn...etc.


Een gesloten Hoeckhuys zou Elly's wereld totaal op zijn kop zetten want er zijn zoveel activiteiten waar zij aan deelneemt. Sjoelen, breien, bingo, toneel, koffieochtenden etc. Vroeger kwam ik hier nooit zegt Elly en nu ben ik hier iedere dag.


Wordt vervolgd


Senna, februari 2012


Contact

 

 

E-mail: amsteldorpactief@gmail.com

Telefoon: 06 273 014 04

Facebook: Amsteldorp Actief