Ineke en Nikki

"Het is natuurlijk prachtig als een voetballer als Hesdey zijn naam op onze site zet," zegt Ineke.

Ineke en Nikki

Vrouwen, voetbal en transfers


Ineke uit de Zwaardemakerstraat vormt samen met haar zoon en dochter een echt voetbal gezin. De liefde voor het spel is groot en ondanks dat moeder en dochter zelf niet meer spelen wordt er dagelijks over voetbal gesproken. Ineke gaat nog steeds naar iedere wedstrijd van haar zoon en Nikky schreef een scriptie over Vrouwen in de voetbalwereld. Maar het laatste initiatief van deze voetbalvrouwen haalde zelfs De Telegraaf en de NOS.


Nikky en Ineke lanceerden op 4 november 2011 de website www.transfermarkt.nu, Een website die vraag en aanbod uit de amateurvoetbalwereld samenbrengt. Voetballers, trainers en coaches die naar een andere club willen kunnen op de website terecht. Maar ook omgekeerd kunnen clubs op zoek gaan naar trainers, leiders etc.


Ineke vertelt dat de behoefte aan een centrale plek voor vraag- en aanbod er al langer was omdat mensen altijd wel aan elkaar vroegen of zij nog iemand kenden die bijvoorbeeld trainer wilde worden bij een bepaalde club. Maar verder dan dat kwam het blijkbaar nooit. Het leek wel of niemand er aan dacht om het internet te gebruiken.


Toen Nikky en Ineke hun website avontuur begonnen hebben zij aan diverse kanten hulp gevraagd. "We hadden aan alle kanten lijntjes uitgegooid," zegt Nikky. De eerste reactie was meestal dat mensen het wel grappig vonden maar direct daarna werden Ineke en Nikky steevast gevraagd of zo'n site er dan nog niet was. Dat moest toch haast wel, of niet? Nikky lacht en vertelt dat zij dan steeds zeiden: "doe je best maar, laat maar weten of je iets kunt vinden. In eerste instantie zijn mensen kritisch," gaat Nikky verder, "maar als ze echt niets kunnen vinden worden ze enthousiast en vinden het dan vaak erg leuk."


Een vriend heeft van Nikky heeft uiteindelijk de website gemaakt en haar vroegere baas heeft haar geholpen bij het opstellen van het persbericht. Maar ook de twee vrouwen zelf hebben heel veel tijd in de website gestoken en doen dat nog iedere dag. Want hoe maak je jezelf bekend bij al die amateurclubs in Nederland?


Ineke en Nikky moesten ongeveer 7500 clubs benaderen. In het begin benaderden zij per club alleen de penningmeester, voorzitter en secretaris maar al doende leert men. Voor het slagen van hun project was het immers belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de website zouden gaan gebruiken en dan moet je natuurlijk ook proberen de trainers en de mensen die de toernooien organiseren er bij te betrekken. Nikky zegt: "eigenlijk moet je iedereen er bij betrekken."

Ineke vult aan, "we benaderen de mensen maar één keer. We laten ze weten dat we er zijn en wat we doen maar daarna vallen we hen niet meer lastig."


Ten tijde van het interview mailden Ineke en Nikky tussen de 50 á 70 personen per dag. Nikky wilde er toen niet aan denken hoeveel mensen zij nog moest benaderen maar was wel blij met ieder nieuw e-mailadres dat zij vond. De clubs die zij door gebrek aan een e-mailadres niet kunnen benaderen hopen zij in de wandelgangen ooit eens tegen te komen.


"Want," zegt Ineke, "dit is natuurlijk wel een wandelgangensysteem, als iemand iets roept hoeft er maar één persoon in zo'n club te zijn die de mail heeft gelezen en die zegt dan, 'oh, wacht eens, daar heb ik een keer iets over gelezen.' Dus het is niet iets wat je continue onder de aandacht moet brengen. Het moet bij de mensen gaan leven."


De website www.transfermarkt.nu is een landelijk platform voor transfers in de amateurvoetbal wereld. Uitslagen van wedstrijden of waar welke club heeft gespeeld vind je er niet. "Daar zijn andere sites voor," zegt Ineke. "Bij ons kun je een oproep plaatsen, jezelf aanbieden, een verzorger zoeken of bijvoorbeeld aangeven dat je een toernooi gaat organiseren. Iedereen die iets met amateurvoetbal heeft kan gebruik maken van de site. Dus of jij nou een ouder bent die graag een toernooi wilt organiseren of een grensrechter uit Zeeland die in Drenthe wil vlaggen alles kan."


Ineke vertelt dat zij vroeger wel gebeld is door jongens uit Limburg die in Amsterdam kwamen studeren met de vraag: "hebben jullie toevallig plek voor een speler?" Maar als je die jongens zelf op de site kan laten zoeken naar een club van hun niveau die een speler zoekt is natuurlijk veel mooier. Dan kunnen ze zelf contact opnemen met zo'n trainer. Want die trainer weet natuurlijk niet dat er een speler uit Limburg in Amsterdam komt wonen. Een student kan in het weekend best bij zijn oude club blijven spelen maar de trainingen doordeweeks kun je niet meer meemaken en daarom kan het fijn zijn als je een periode bij een andere club in de buurt kunt spelen. Maar hoe pak je dat aan? Ga je dan alle clubs af? De website is een heel makkelijke manier om direct inzicht te krijgen in wie waar nodig is.


Het allereerste doel van de website was een platform bieden aan transfers bij het amateurvoetbal maar de uitbreiding met dezelfde mogelijkheden voor toernooien, selectie- of talentendagen voor de jeugd en oefenwedstrijden leek een logisch gevolg. En ook daarvoor kun je nu dus op de website terecht. Hierdoor wordt het makkelijker om op een jeugdtoernooi in Friesland ook als bijvoorbeeld Brabantse club mee te doen. Op de site kun je goed in de gaten houden wie wat organiseert en kom je ook eens andere clubs tegen dan die uit jouw eigen regio.


Als ik zeg dat ik het een geweldig initiatief vind antwoordt Ineke dat zij niet had kunnen bevroeden hoeveel de website zou losmaken.

"Laatst werd ik gebeld," zegt Ineke, "door iemand die had gehoord dat Hesdey Tevreden (oud profvoetballer, werkzaam als trainer bij amateurclub) zijn contract niet zou verlengen. Via Facebook ben ik op zoek gegaan en heb hem gevonden en hem een mail gestuurd. Twee minuten later ging mijn telefoon en had ik Hesdey aan de lijn. Hij vroeg; "wie zijn jullie?" Hesdey vroeg me naar de link van hun website en beloofde zijn eventuele advertentie bij ons te plaatsen."


"Het is natuurlijk prachtig als een voetballer als Hesdey zijn naam op onze site zet," zegt Ineke. "Dat is nou de 'gons' die ik bedoel, mensen die mij op Twitter zeggen 'is Hesdey niets voor jullie, want die gaat wisselen'."


Voor verdere uitbreiding dan nu hebben Ineke en Nikky geen tijd, beiden hebben ook nog een betaalde baan buiten de deur en het werk aan de huidige website kost veel tijd.


Wanneer ik vraag of dat na de aanloopfase niet zal verminderen beaamt Nikky dat, en zegt dat het dan inderdaad alleen nog maar bijsturen is. Maar Ineke geeft aan dat zij graag alle advertenties wil lezen. "Ik wil altijd op de hoogte blijven," zegt Ineke, "zien of het klopt, zit er geen rotzooi tussen, daar wil ik scherp op blijven. En dat kost tijd. Wat we in de toekomst wel kunnen doen is onze domeinnaam beschikbaar stellen voor bijvoorbeeld hockeytransfers maar het werk dan uitbesteden. Dat mensen die daar achter aan willen dat wel via onze site kunnen doen maar dat zelf moeten gaan bij houden. Het is voor ons natuurlijk heel simpel om daar een kopje Hockey of zo aan vast te plakken. Dat is geen enkel probleem maar zelf nog een onderdeel bijhouden dat kunnen wij gewoon niet."


Tegenover mij zitten twee vrouwen die weten waar zij over praten, vrouwen die zelf op het veld hebben gestaan. Waarvan één ook trainster is geweest en de ander zich op bestuurlijk gebied bij JOS Watergraafsmeer inzet en die nu de trotse en enthousiaste beheerders zijn van www.transfermarkt.nu.

Dat vrouwen niets van voetbal weten willen we vanaf nu dus echt nooit meer horen.


Senna, januari 2012

Contact

 

 

E-mail: amsteldorpactief@gmail.com

Telefoon: 06 273 014 04

Facebook: Amsteldorp Actief